Použité suroviny receptu Aljaška se zázvorem a meruňkami:
2 plátky tmavého zázvorového nebo jiného koláče silného asi 2 cm
| 1-2 lžíce rumu
| 1 ks jablko
| 6 ks sušených pokrájených meruněk
| 4 lžíce pomerančové šťávy nebo vody
| 150 g mandlových vloček
| 2 ks bílky
| 100 g moučkového cukru
Postup přípravy receptu Aljaška se zázvorem a meruňkami:
Plátky koláče dejte na talíře a polijte je rumem. Jablka zbavte jadřinců, nakrájejte na čtvrtky a na plátky a dejte je do menšího hrnce. Přidejte nakrájené meruňky, pomerančovou šťávu nebo vodu (se šťávou je to daleko lepší) a na malém plameni poduste asi 5 min. do měkka. Do ovoce přidejte mandle a směs navršte ve tvaru homole na namočený koláč. Ušlehejte tuhý sníh z bílků a postupně za stálého míchání přidávejte cukr. Před každým přidáním dobře cukr zašlehejte, aby sněhová hmota zůstala pevná. Pomocí kornoutu naneste na ovoce a koláč sníh. Dejte do předehřáté trouby a pečte při teplotě 200 °C 4-5 min. do zlatohněda. Aljaška se zázvorem a meruňkami se hned podává.
Malá obměna - před navršením sněhu můžete na ovoce dát zmrzlinu.
Fotky receptu Aljaška se zázvorem a meruňkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!