Robinsonův ostrov - pravidla pro rok 2018Robinsonův ostrov - pravidla pro rok 2018 5 důvodů, proč nemůžete zhubnout5 důvodů, proč nemůžete zhubnout Jak vybírat sluneční brýleJak vybírat sluneční brýle Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.04. 2018
Dnes má svátek Alexandra
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Asijské tajemství

fotka Asijské tajemství
Vložil:
Porcí:6
Doba přípravy: 120 min
Hodnocení:  ++++++++++
Počet hodnocení: 4

Použité suroviny receptu Asijské tajemství:

500 g kuřecích prsou  | 4 středně velké mrkve  | 4 cibule  | 1/4 hlávky čínského zelí  | 1 sklenice kliček mungo (tj. sojových kliček)  | 150 g čerstvých žampiónů  |  hrst sušených číských žampionů  |  hrst sušených hub mu-err (jidášovo ucho)  | 2 stroužky česneku  | 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru  | 2 lžičky sečuánského pepře celého  | 5 lžíc pasty sambal oelek  |  sojová omáčka tmavá  |  sojová omáčka světlá  | 3 lžíce ústřicové omáčky  |  bramborový škrob  |  arašídový olej  | 4 kostky čínských bezvaječných nudlí  | 2 špetky soli

Postup přípravy receptu Asijské tajemství:

Pro “Jī jiàn, zài Sìchuān shì” anebo kuřecí kousky po sečuánsku nejprve dáme oba druhy sušených hub [I.a) – viz vysvětlivky] do hrnku a zalijeme horkou vodou, necháme takto odležet po na obale doporučenou dobu. Kličky mungo [I.b)] scedíme a proplachujeme tak dlouho až než je zbavíme pachu sterilovaného, pak je důkladné osušíme papírovými ubrousky. Mrkve nakrájíme na jemné nudličky (2 mm x 2 mm x šířka mrkve), čerstvé žampiony na plátky, ze zelí ukrojíme nejdřív 1 cm široké kola, které pak 2 až 3 krát překrojíme, cibule rozpůlíme a půlky dvěma řezy rozčtvrtíme. Každou ingredienci si dáme do vlastní mísečky. Na malém talířku si uděláme 2 hromádky, každou vždy z jednoho prolisovaného stroužku česneku a cca jedné lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru. Maso očistíme, osušíme a nakrájíme přes vlákna na 0,6 cm široké kousky, velké kousky pak rozpůlíme (nesolíme). Do mísy nasypeme přiměřené množství bramborového škrobu, přidáme kousky masa, několikrát promícháme, aby všechny kousky byly dokonale obalené. Houby v hrnku scedíme, mírně osušíme, nakrájíme na tlustší plátky resp. proužky a rovněž dáme do vlastní misky. Sečuánský pepř [II.] rozdrtíme v hmoždíři, případně třeba v sáčku paličkou na maso, nasypeme do malé mísečky. Veškeré misky si nachystáme k varné desce (nejlépe v pořadí: maso, žampiony a ostatní houby, cibule, mrkev, kličky mungo, čínské zelí – od nejbližšího desce k nejvzdálenějšímu). Rovněž si přichystáme ochucovadla (otevřeme uzávěry a víka) a koření. Také si nachystáme sklenici vody. Na okraj velkého litinového woku [III.a)] nasadíme kovovou mřížku [III.b)]. Nyní wok rozpálíme na největším hořáku při nejvyšším výkonu. Až z něj začne stoupat mírný dým, přidáme trochu arašídový olej [IV.], opět čekáme na dým. Poté přidáme polovinu masa a ihned začneme míchat, nejlépe bambusovým kartáčkem [III.c)]. Mícháme nepřetržitě a plamen nestahujeme! Po cca pěti minutách, kdy maso začne chytat ze všech stran zlatavou barvu maso, vyjmeme nejlépe nabíracím cedníkem [III.d)] a položíme na mřížku. Opět přidáme trochu arašídového oleje, necháme rozpálit, přidáme polovinu všech hub, kartáčkem budeme stále nepřetržitě míchat, po třech minutách přidáme polovinu cibule, po cca dvou minutách pak přidáme polovinu mrkve, opět po cca dvou minutách přidáme polovinu kliček mungo a po 30 vteřinách nakonec i polovinu čínského zelí. Mícháme další minutu, přidáme maso z mřížky, v rychlém sledu zastříkneme trochou vody, přidáme jednu hromádku česneku se zázvorem, 2 lžíce pasty sambal oelek [I.c)], 8 až 10 stříkanců světlé sojové omáčky [I.d)], 8 až 10 stříkanců tmavé sojové omáčky [I.e)], odhadem 1 lžíci ústřicové omáčky [I.f)] a polovinu sečuánského pepře. Za nepřetržitého míchání vaříme ještě asi půl minuty. Nabíracím cedníkem vyjmeme vše z woku a dáme do velké mísy. Ve větším hrnci dáme vařit vodu (vodu nesolíme). Cedník si již nachystáme do dřezu. Wok si krátce očistíme za pomocí kartáčku, uvolníme tak připálené zbytky, které je nutno odstranit. Než začne voda v hrnci, vřít zopakujeme si veškeré kroky z předešlého odstavce se zbylými polovinami surovin. Do vroucí vody pak přidáme 4 kostky (resp. kvádry) čínských nudlí [I.g)] a vaříme po dobu uvedenou na obale (většinou 5 minut), po změknutí nudlových kostek občas promícháme. Uvařené nudle scedíme. Wok opět rozpálíme na maximum, přidáme trochu arašídového oleje, necháme rozpálit, přidáme polovinu nudlí a za stálého míchaní a obracení opékáme buď po doporučenou dobu na obale, nebo (pokud není čas uvedený) zhruba 3 až 4 minuty. Zastříkneme trochou vody, přidáme půl lžíce pasty sambal oelek, 4 až 5 stříkanců světlé sojové omáčky, 4 až 5 stříkanců tmavé sojové omáčky odhadem půl lžíce ústřicové omáčky, špetku soli, několik vteřin mícháme dál, pak přidáme jednu mísu (tedy polovinu) hotové směsi s masem, řádně promícháme a vše i s opékanými nudlemi vrátíme do mísy. Poslední odstavec si zopakujeme ještě s druhou polovinou nudlí a směsi. Celkem by toto jídlo mělo být pro 6 osob, podává se stylově s čínskými hůlkami.


Fotky receptu Asijské tajemství:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Asijské tajemství
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !