Postup přípravy receptu Balkánské závitky v omáčce z rajských jablíček :
Maso naklepeme, ochutíme solí, pepřem, paprikou. Po celém povrchu jej poklademe anglickou slaninou. K okraji položíme hranolek balkánského sýra a svineme v závitek. Ten omotáme nití, aby nám to pěkně drželo. Ve vyšším hrnci rozpálíme olej a závitky zprudka opečeme, dokud se maso nezatáhne, potom ho na oleji vyměníme za najemno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dorůžova, poprášíme moukou a zalijeme vývarem. Závitky vrátíme zpět do hrnce. Přidáme ještě spařená, oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajská jablíčka a bílou papriku nakrájenou na proužky. Vše dusíme, občas podlejeme vodou či vývarem, dokud není maso měkké. Závitky opět vytáhneme, zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes síto. Podle konzistence omáčky přidáme smetanu smíchanou s moukou, pokud je hustota dostačující použijeme pouze smetanu pro zjemnění chuti. Provaříme. Závitky zbavíme nití a přidáme do omáčky - prohřejeme. Je možno dochutit, ale většinou není třeba, vývar s rajčaty a paprikou tomu dají chuti dost.
Podáváme s knedlíkem, je možné i s nočky z polohrubé mouky.