Postup přípravy receptu Bramborové kouláky:
Oškrábeme středně velké brambory (kolik kusů, to je na vás), nakrouháme na jemném struhadle (lepší je robot), osolíme, opepříme. Kolik máme v míse brambor, tolik do nich přidáme na drobno pokrájených rohlíků. Směs prohněteme a necháme tak 15 minut odležet, aby se voda z brambor vsákla do rohlíků. Poté směs znova promícháme, (jestliže se nám zdá řídká, můžeme zahustit trochou stouhanky) a tvoříme kulaté knedlíky, které se vejdou tak akorát do dlaně a hmotu řádně v dlaních utlačíme, jako když tvoříme sněhovou kouli. Na tomto mačkání dost záleží.
Koule házíme do vařící vody, povaříme 15 minut a po vytažení rozkrojíme každý knedlík napůl.
Pomůcka: 10 brambor + 10 rohlíků = 15 knedlíků.