500 g moučných brambor
| 42 g droždí
| 2 lžičky soli
| 1 kg polohrubé mouky
| 1/2 lžičky mletého koriandru
| 300 ml mléka
Postup přípravy receptu Bramborový chléb:
Oloupeme a omyjeme brambory a dáme je do vroucí osolené vody. Zhruba 20 minut vaříme. Slijeme, necháme z nich uniknout páru a prolisujeme na lisu nebo najemno rozmačkáme vidličkou. Ve 100 ml vlažné vody (mléka) rozmícháme rozdrobené droždí.
V míse smícháme mouku, sůl a koriandr. Uprostřed vyhloubíme důlek a naplníme jej droždím, které posypeme moukou (je možné přidat trošku cukru a nechat předtím vzejít kvásek). Zakryté necháme asi 15 minut kynout. Zahřejeme mléko a 200 ml vody. Do mísy s moukou přidáme brambory i teplé mléko a metlami vypracujeme těsto, které ještě dobře prohněteme. Opět zakryjeme a necháme 1 - 1 a 1/2 hodiny kynout.
Prohněteme a na pomoučeném vále uděláme bochník. Dáme na plech vyložený pergamenem a necháme 10 minut kynout. Chléb pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225 °C a plyn stupeň 4) 45 minut. Krátce před dopečením můžeme povrch zakrýt pergamenem.
Bramborový chléb je dobrý s tvarohovou pomazánkou s pažitkou.
Fotky receptu Bramborový chléb:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!