Postup přípravy receptu Čedar s květákem a brokolicí:
Brambory uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout, oloupeme a rozpůlíme. Brokolici rozdělíme na menší růžičky. Květák povaříme asi 10 minut v osolené vodě. Na poslední 3 minuty k němu přidáme i brokolici. Zeleninu slijeme, ale vývar ponecháme. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibulku a až zesklovatí, zaprášíme ji moukou. Za stálého míchání necháme zpěnit, poté zalijeme 400 ml schovaného vývaru. Nakonec přilijeme smetanu, dobře promícháme a necháme 5 minut na mírném ohni provařit. Poté přidáme polovinu dávky nastrouhaného čedaru. Stále mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátu. Mandle nahrubo nasekáme. Zeleninu dáme do zapékacích misek, zalijeme sýrovou omáčkou, posypeme zbývajícím čedarem a mandlovými proužky. Zapékáme v předehřáté troubě na 200 stupňů.