Postup přípravy receptu Chřest po starodávnu:
Chřest oloupeme, dřevnaté části odkrojíme. Poté zeleninu opláchneme a rozdělíme na 4 porce, které svážeme nití. Vodu v hrnci osolíme, přidáme cukr a citronovou šťávu. Vložíme chřest a půl hodiny ho vaříme. Mezitím si připavíme omáčku. Rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem se smetanou, osolíme a okořeníme a zakapeme citronovou šťávou. Povaříme, až omáčka mírně zhoustne. Pak zapékací mísu vymastíme máslem, rozložíme vařený chřest, přelijeme ho omáčkou a zapékáme v troubě 10-15 minut. Pokud chceme omáčku vydatnější, před zapékáním do uvařené omáčky zašleháme 2 žloutky. Omáčku se žloutky už nevaříme!