Použité suroviny receptu Citronový rýžový nákyp s meruňkami :
130 g dlouhozrnné rýže,
| strouhaná kůra z 1 citronu (chem. neošetř.),
| 50 g cukru,
| 500 ml mléka,
| 2 vejce,
| 4 lžíce světlého sirupu
| 1 kompot z půlených meruněk (425 ml),
| tuk na vymazání formy
| 1 lžička skořice
| 2 lžičky cukru
| 1 lžička moučkového cukru
Postup přípravy receptu Citronový rýžový nákyp s meruňkami :
Rýži, citronovou kůru a cukr dáme do mléka, uvedeme do varu a za častého míchání uvaříme doměkka.
2. U vajec oddělíme bílky a žloutky. Žloutky rozšleháme a smícháme s 2 - 3 lžícemi horké rýže. Přidáme sirup. Směs vmícháme do mléčné rýže a nádobu sejmeme z plotny. Necháme vychladnout. Bílky ušleháme dotuha a sníh opatrně vmícháme do rýže.
3. Troubu předehřejeme na 175 °C. Kompotové meruňky necháme na sítu dobře okapat. Poté smícháme s rýžovou kaší. Těsto dáme do dobře vymaštěné zapékaci formy, posypeme skořicí a cukrem. Pečeme asi 40 min. Hotový pokrm ještě pocukrujeme a podáváme teplý.
Fotky receptu Citronový rýžový nákyp s meruňkami :