Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Laskonky - královský kousek

fotka Laskonky - královský kousek
Vložil:
Porcí:8
Doba přípravy: 90 min
Hodnocení:  ++++++++++
Počet hodnocení: 2

Použité suroviny receptu Laskonky - královský kousek:

NA TĚSTO  | 210 g bílků (asi ze 6 vajec)  | 450 g krystalového cukru (z toho oddělte 225 g na rozvar)  | 125 g moučkového cukru  | 270 g strouhaného kokosu  |  NA KRÉM  | 500 ml plnotučného mléka  | 75 g jemné kukuřičné mouky nebo pudinkového prášku s neutrální příchutí (smetanový)  | 100 g krystalového cukru  | 5 žloutků  | 500 g másla na griliáš  | 400 g krystalového cukru  | 1 lžíce másla  | 200 g lískových oříšků  |  NA OZDOBU  |  čokoládové hobliny, případně čokoládová poleva

Postup přípravy receptu Laskonky - královský kousek:

1. Ve zcela čisté, případně citronem vytřené nádobě robota šlehejte bílky s krystalovým cukrem a pak zašlehejte i cukrový rozvar (viz rámeček vlevo). Šlehejte, dokud směs zcela nevychladne, 10 až 15 minut. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.

2. Na plech vyložený pečicím papírem nebo na silikonovou podložkou položte šablonu (viz Tipy šéfkuchaře) a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut, aby zpevnily.

3. Usušené laskonky sejměte z papíru. Teď připravte krém: trochu mléka promíchejte s moukou nebo pudinkovým práškem. Zbylé mléko svařte s cukrem, přidejte rozmíchaný prášek, nechte přejít varem a vmíchejte žloutky. Až směs trochu vychladne, zašlehejte do ní kousky másla a pak drcený griliáš.

4. Oříšky rozložte na plech a osm až deset minut je pražte v troubě při 180 °C – hlídejte, aby se nespálily. Po vychladnutí mněte v dlaních, válejte v utěrce nebo na sítu, až se slupky uvolní. Čisté opražené oříšky mají báječnou chuť a jsou jednou z výchozích cukrářských surovin.

5. Do kotlíku nebo kastrůlku vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel; trvá to čtyři až pět minut.
Až bude hustý, ale ještě trochu tekutý, vsypte k němu očištěné pražené oříšky a promíchejte.

6. Pražte ještě chvíli, až směs získá výraznou tmavě zlatou barvu, oříšky se stejnoměrně obalí karamelem a hmota ještě trochu zhoustne. V této fázi už můžeme mluvit o griliáši. Kromě oříšků se připravuje také z mandlí. Nejčastěji se používá rozdrcený nebo namletý do krémů, náplní či jako sypání.

7. Hmotu z kastrůlku vylijte na silikonovou podložku nebo alobal či pečicí plech potřený trochou oleje. Griliáš rychle ztvrdne a zkřehne. Po vychladnutí ho umelte či rozdrťte na hrubší nebo jemnější směs. Vmíchejte do krému a spojujte vždy dvě laskonky k sobě. Ozdobte polevou či čokoládou.



Fotky receptu Laskonky - královský kousek:

Laskonky - královský kousek
Laskonky - královský kousek
Fotky vložil: hlouskova,piskotik 
Hodnocení receptu Laskonky - královský kousek
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !