Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dobrý a výživný žitný chléb

fotka Dobrý a výživný žitný chléb
Vložil:
Porcí:12
Doba přípravy: 40 min
Hodnocení:  +++_______
Počet hodnocení: 10

Použité suroviny receptu Dobrý a výživný žitný chléb:

50g chlebového kvásku ( od pekaře)  | 1/2 až 3/4 litru vlažné vody  | 750g žitného šrotu  | 250g žitné mouky  | 2 lžíce pšeníčné mouky  | 2 lžíce soli  |  alobal na plech nebo pečící papír

Postup přípravy receptu Dobrý a výživný žitný chléb:

POZOR!!! TYTO INGREDIENCE JSOU POUZE NA JEDEN BOCHNÍK VELICE DOBRÉHO CHLEBA

Z 1 bochníku nakrájíme až 40 tenkých krajíců. 1 krajíc má asi 380 kJ = 90 cal

Chlebový kvásek si den předem objednáme u pekaře, žitný šrot koupíme v prodejně biopotravin.

Chlebový kvásek v misce dobře promícháme s 3/8 l vlažné vody. Žitný šrot s pšeničnou moukou nasypeme do předehřáté mísy. Doprostřed vyhloubíme důlek a nalijeme chlebový kvásek. Postupně s kváskem promícháme polovinu mouky, až získáme tekuté těsto. Mísu přikryjeme a necháme na teplém místě přes noc kynout.

Druhý den přidáme zbytek vlažné vody, sůl a vymísíme i s moukou kolem kvásku těsto. Mísíme, dokud se nezačnou tvořit bubliny. Z těsta vytvarujeme bochník, vložíme ho do dobře nahřáté a moukou poprášené mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 3 hod. kynout.

Plech vyložíme alobalem. Pomoučenýma rukama vytvarujeme z kynutého těsta kulatý, ne příliš vysoký bochník.
Položíme na plech a zase necháme 1 a 1/2 až 2 hod. kynout při pokojové teplotě. Během kynutí bochník 3 až 4x potřeme vlažnou vodou, aby se na něm netvořily trhlinky. Troubu vyhřejeme na 250 stupňů.

Na povrchu vykynutého bochníku uděláme několik zářezů ve tvaru kosočtverce a bochník pečeme 50 až 60 minut na spodní příčce trouby. Asi po 30 minutách snížíme teplotu na 200°C.
Na začátku pečení postavíme na dno trouby misku s vodou. Po 60 minutách troubu vypneme, bochník vyndáme, potřeme studenou vodou a ještě dáme na několik minut do teplé trouby uschnout.

Práce je dost zdlouhavá, ale výsledek stojí za to. Kvásek si můžete udělat i sami, recept na Labužníku již je.


Fotky receptu Dobrý a výživný žitný chléb:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Dobrý a výživný žitný chléb
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !