Postup přípravy receptu Dort Kopačák :
1 těsto na plech, pečou se dva piškoty. Oddělím žloutky od bílků a bílky dám do mixéru společně s cukrem. Míchám, až vznikne tuhý sníh potom přidám žloutky a míchám ještě tak 10 minut. Dále přidáváme 6 lžic vody a znovu míchám 10 minut. Pak přisypu najemno strouhané ořechy a míchám až se spojí těsto a nakonec nasypu mouku s kypřícím práškem a míchám 10 minut. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu.
Piškot si předělám na podložku a začínám znova dělat těsto na druhý piškot. Nepoužívám celý piškot z plechu, aby mi zůstal piškot na vyplnění balónu. Používám tak tři čtvrtě plechu piškotu, aby mi tam vlezl balón. Já dělala ještě menší podklad pod balón. Tyto dva piškoty slepíme krémem.
2 těsto na balón dělám stejným postupem jako základnu, ale použiji těsto pro balón. Formu na balón vymažu a vysypu moukou a naliji po risku, která je vyznačena na formě. Používají se ty dvě horní formy na balón. Piškot necháme vychladnout. Vnitřek piškotu jsem namazala marmeládou na to krém. A vykrojila jsem si plát piškotu tak, aby zapadl dovnitř do balónu. Další vrstva krému, zase piškot a krém. Potřela jsem celý spodní díl krémem, aby se dal přilepil na základnu.
Krém KARAMELOVÝ : Dáme vařit salko na 2 hodiny do vody. Po dvou hodinách salko vyndám a dám chladit ještě v plechovce. Nejlépe dělat salko den předem. Vychladlé salko dám do mixéru a přidáme 30 dkg změklého másla a mícháme. Krásně se spojí. Nakonec přidám lžíci rumu a ještě míchám 2 minutky. Dáme vychladit do ledničky.
Na tento dort dělám z dvojité dávky krém. 2 salka, 60 dkg másla, 2 lžíce rumu. Marcipán jsem použila kupovaný 2 balíčky po 10 dkg část jsem si oddělila a obarvila kakaem na tmavé části balónu. Zbytek bílého marcipánu jsem vyválela na tenký plát a začala vykrajovat formičkou na vánoční cukroví tvary a střídavě lepila na balón bílý a tmavý marcipán. Balón musí být potřený krémem lehce, aby marcipán moc nejezdil a držel na balónu.