Vložil: | Aknels |
Porcí: | 12 |
Doba přípravy: | 120 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 18 |
|
|
Použité suroviny receptu Dort s hroznovým vínem a želatinou:
Korpus:
| 2 vejce
| 60 g cukru moučka
| 50 g mouky
| špetka citronové kůry
| špetka soli
| 1 lžíce mletých ořechů
| tuk a hrubá mouka na formu
| Náplň:
| 6 plátků želatiny
| 2 žloutky
| 50 g cukru
| 1 celá skořice
| 250 ml bílého vína
| 1 vanilkový cukr
| 200 ml šlehačky
| 80 g marmelády
| 300 g hroznového vína
| 1/2 balíčku dortového želé
| Na ozdoby: 6 g mouky, 6 g cukru moučka, 6 g bílků
Postup přípravy receptu Dort s hroznovým vínem a želatinou:
Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme se zbylým cukrem a postupně vmícháme směs mouky, soli, mletých oříšků a jemně strouhané citronové kůry. Nakonec do žloutkové hmoty lehce a opatrně zamícháme sníh. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme připraveným těstem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 stupních Celsia asi 40-45 minut. Hotový korpus vyndáme z formy a necháme vychladnout. Želatinu rozpustíme podle návodu na obalu. Žloutky vyšleháme s cukrem. Víno svaříme se skořicí, přimícháme žloutkovou směs a zahříváme na 85 stupňů Celsia. Pak vše přecedíme, přidáme želatinu a necháme vychladit. Nakonec opatrně zapracujeme šlehačku důkladně vyšlehanou s vanilkovým cukrem. Dortový korpus potřeme marmeládou a vrátíme zpět do dortové formy. Na korpus naskládáme půlky vypeckovaného vína, zalijeme smetanovým krémem a dáme ztuhnout. Na ztuhlý dort rozložíme hroznové víno, zalijeme rozpuštěným dortovým želé a necháme opět zatuhnout. Mezitím si připravíme ozdoby z těsta. Mouku, cukr a bílky umícháme na hladké těstíčko. Pomocí špachtle ho rozetřeme na pečicí papír a upečeme při 180 stupních Celsia dozlatova. Necháme ho vychladnout a nakrájíme na různé tvary, kterými nakonec dort dozdobíme.
Fotky receptu Dort s hroznovým vínem a želatinou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!