Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dort s pome­ranči a mákem

fotka Dort s pome­ranči a mákem
Vložil:
Porcí:8
Doba přípravy: 130 min
Hodnocení:  +++++-____
Počet hodnocení: 8

Použité suroviny receptu Dort s pome­ranči a mákem:

150 g hladké mouky  | 2 lžičky prášku do pečiva  | 150 g mletých mandlí  | 3 lžíce máku  | 3 velká vejce  |  tuk na vymaštění formy  | 100 g krupicového cukru  | NA PODUŠENÍ POMERANČŮ  | 2 středně velké pomeranče, pečlivě omyté  | 400 ml vody  | 350 g krupicového cukru  | NA POMERANČOVÝ KRÉM  | 8 žloutků  |  šťávu a nastrouhanou kůru z 1 velkého pomeranče a jednoho citronu  | 100 g krupicového cukru  | 00 g másla

Postup přípravy receptu Dort s pome­ranči a mákem:

1. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Neloupané, ale velmi pečlivě omyté pomeranče nakrájejte ostrým nožem na půlcentimetrové plátky a vložte do kastrůlku. Zalijte vodou, přidejte cukr, uveďte do varu, zmírněte oheň a nechte dvacet minut ‚táhnout‘; bílá kůra ‚zesklovatí‘. Sejměte z ohně a nechte vychladnout.
2. Otevírací dortovou formu o průměru 20cm vymastěte a vyložte pečicím papírem. Vyberte nejhezčí plátky dušených pomerančů a naklaďte je na dno (vejde se jich tam asi sedm). Zbylé pomeranče sceďte; sirup uchovejte zvlášť. 100g pomerančové směsi pak rozmixujte se 70ml sirupu (výborně vám poslouží ponorný tyčový mixér).
3. Připravte těsto: mouku, prášek do pečiva, mandle a mák promíchejte v míse a dejte stranou. V míse, nejlépe kovové, prošlehejte vejce s cukrem, až začne směs připomínat hustou smetanu; trvá to pět až sedm minut. Do vajec s cukrem okamžitě vmíchejte pomerančové pyré, nejlépe metličkou. Pracujte opatrně, aby pěna nespadla.
4. Rychle, ale opatrně a velmi lehce přimíchejte smíchané suché přísady. Vlijte směs do připravené formy, vložte do trouby a pečte 40–45 minut, až je těsto zlatavé a pružné. Otestujte vpíchnutím špejle – neměly by na ní ulpět vlhké drobečky. Dort nechte vychladnout ve formě, nejlépe na mřížce. Vyklopte, aby se pomeranče ocitly navrchu.
5. Na krém prošlehejte žloutky se šťávou z citrusů a přes sítko přeceďte do misky. Přidejte cukr, máslo a nastrouhanou kůru. V kastrůlku přiveďte vodu k varu, nechte mírně vařit. Nad hrnec posaďte misku s vaječnou směsí a promíchávejte ji, až hmota zhoustne tak, aby nestékala z obrácené lžíce. (Trpělivost: může to trvat až půl hodiny.)
6. Korpus dvakrát podélně rozkrojte, aby vznikly tři pláty. Dolní a prostřední potřete z obou stran zbylým sirupem a pak spojujte vychladlým krémem. Plát s pomeranči ještě potřete sirupem. Nechte aspoň dvě hodiny stát, aby se chuti a vůně náležitě spojily. Kdybyste dort snad nesnědli hned, v chladničce vydrží tři až čtyři dny.


Fotky receptu Dort s pome­ranči a mákem:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Dort s pome­ranči a mákem
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles