Použité suroviny receptu Dort ze švestkového těsta:
2 rozšlehaná vejce
| 1 lžíce moučkového cukru
| 150 ml vroucí vody
| 250 g sýru ricotta
| 55 g másla
| 1/2 lžičky vanilkového extraktu
| 150 g sušených švestek
| 1 1/2 lžičky kypřicího prášku
| 140 g světlého třtinového cukru
| 100 g celozrnné mouky
| 1 lžičku vanilkového extraktu
| 100 g polohrubé mouky
| dle potřeby: kakao
Postup přípravy receptu Dort ze švestkového těsta:
Švestky zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme 30 minut namočené. Z másla vyšleháme krém a zašleháme do něj cukr. Švestky rozmixujeme i s vodou na hladkou kaši, spolu s vanilkovým extraktem je šleháme s krémem, dokud se nespojí. Postupně zašleháme vejce. Obě mouky, tedy polohrubou a celozrnnou, kypřicí prášek a 4 lžíce kakaa prosejeme do směsi. Suché přísady důkladně smísíme s tekutými a jemné těsto přelijeme do vymazané dortové formy o průměru 20 cm s komínkem uprostřed a kapacitou 900 ml. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C, dokud dort nebude na dotek pevný. Necháme ho 10 minut chladnout a pak jej vyklopíme. Připravíme si krém na zdobení: Ricottu propasírujeme přes cedník do mísy. Přidáme vanilkový extrakt a moučkový cukr a ušleháme jemný krém. Krémem rovnoměrně dort ozdobíme. Přes sítko ho poprášíme troškou kakaa a podáváme.
Fotky receptu Dort ze švestkového těsta:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!