Postup přípravy receptu Gratinované papriky:
Papriky podélně rozpůlíme a zbavíme jader. Slaninu a žampiony nakrájíme na nudličky. Ve větší pánvi rozpustíme slaninu, přidáme jednu jemně nakrájenou cibuli a společně opečeme dorůžova. Pak přidáme žampiony, které také opečeme, a nakonec vlejeme rozkvedlaná vejce, osolíme a osmažíme za stálého míchání do polotuha. Poloviny paprik nejdříve naplníme strouhanou nivou a pak hotovou směsí. Takto naplněné je dáme na plech pokrytý pečicím papírem a pečeme v mírné troubě asi 15 minut. Mezitím si na oleji osmažíme druhou cibuli do růžova. Zalejeme smetanou, osolíme, opepříme a povaříme asi 10 minut. Pak přidáme jemně nasekanou petržel a pažitku. Z hotových paprik slejeme vydušenou šťávu do omáčky, tu ještě krátce povaříme, popřípadě dochutíme. Podáváme s rýží a papriky posypeme lístky oregana. Žampiony v sezoně nahradí čerstvě nasbírané houby.