Postup přípravy receptu Hrušky v čedarovém župánku:
Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli a 160 g na kostičky nakrájeného změklého másla, které vidličkou zapracujeme do mouky, až se vytvoří drobenka. Přidáme nastrouhaný čedar a postupně přiléváme vodu, kterou zapracováváme vidličkou, až vznikne hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme chvíli v chladu. Z těsta vyválíme plát o rozměrech přibližně 45x40 cm, který rozdělíme na čtyři čtverce velké 20x20 cm. Ze zbylého proužku těsta vykrojíme 8 lístečků. Hrušky oloupeme a vykrajovačem jádřinců odstraníme vnitřky. Potom hrušky položíme na čtverce těsta, otvory po jádřincích vyplníme ořechy, rozinkami, kouskem zbylého másla a zasypeme cukrem a skořicí. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Cípy čtverců přitlačíme k sobě, zmáčkneme a na vrchol každé hrušky dáme po jedno hřebíčku jako stopku a vedle něj přilepíme dva lístečky z těsta. Plech vyložíme pečicím papírem, postavíme na něj zabalené hrušky a potřeme je zbytkem rozšlehaného vejce. Vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů Celsia a pečeme přibližně 30 minut. Po 5 minutách od začátku pečení přikryjeme hrušky alobalem, který na posledních 10 minut pečení opět odstraníme.
K hruškám v županu se výborně hodí brusinková omáčka. Čerstvé nebo zavařené plody brusinek smícháme s vodou a solamylem, labužníci mohou přidat pár kapek vína, a necháme provařit. Hotovou omáčku ochutíme cukrem.