9 malých kalmar očištěných
| 3 malé cibule
| 2 stroužky stroužky česneku, na jemno posekaného
| sůl a pepř
| 2 lžíce na drobno posekaných oloupaných a na sucho opražených mandlí
| 4 lžíce posekané petrželky
| 1 rajče
| 2 krajíce bílého chleba
| 260 ml jemného olivového oleje
| strouhanka
Postup přípravy receptu Inkoustová miska:
Připravit nádivku:
Jemně posekat ramena a ploutve kalmaru. Na jemno nakrájet 1 cibuli, přidat mandle a smíchat vše dohromady s petrželkou. Osolit a opepřit podle chuti. Dát stranou.
Připravit omáčku:
Nakrájet rajče na kostičky. Na drobno nakrájet zbylou cibuli a na kostičky nakrájet chleba. Vložit vše na pánev s olejem, přidat česnek a pomalu smažit, až se směs spojí v omáčku. Nakonec dovnitř dobře zamíchat hrst strouhanky. Osolit a opepřit podle chuti.
Naplnit dutiny kalmar nádivkou (pomocí prstů, nebo malé lžičky) Nepřeplnit je (smrsknou se) a jejich vrch zajistit párátkem. Naplněné kalmary vložit do omáčky a podusit je. Když se kalmary zbarví do žluta, vyjmout je a poskládat je do kameninové, nebo jiné ohnivzdorné misky. Do uvařené omáčky zamíchat inkoustové vaky. Sejmout pánev s ohně a propasírovat omáčku sítem do ohnivzdorné misky na kalmary. Postavit misku opět na mírný oheň a nechat vše podusit po dalších 10 min. Podávat horké přímo z misky na kterém se pokrm připravil.
Fotky receptu Inkoustová miska:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!