Postup přípravy receptu Jablečný mřížkový koláč s mandlemi:
1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájime na kostky. Pudink rozpustíme ve 100 ml jablečné šťávy. Ve zbylé šťávě, citronové šťávě a 75 g cukru dusíme 5 min. jablka, přidáme lupínky a necháme vychladnout.
2. Smícháme tvaroh, vejce, 8 lžic mléka, 100 g cukru, vanilkový cukr a mouku s kypřícím práškem. Vymažeme plech (35 x 40 cm), ze 2/3 těsta vyválíme plát, plech jím vyložíme a potřeme jablečným kompotem.
3. Troubu předehřejeme na 175 °C, ze zbývajícího těsta vyválíme plát, nakrájíme ho na proužky a na kompotu z nich vytvoříme mřížku. Žloutek rozšleháme v 1 lžíci mléka, proužky potřeme a posypeme zbývajícími mandlovými lupínky. Pečeme 30 min., necháme vychladnout a pocukrujeme.