Použité suroviny receptu Jahody s domácím tvarohem:
1 l mléko
| z 1/2 citrónu šťáva
| na ozdobu : čokoládové šupinky nebo Decor cukrová rýže
| 2 lžičky cukr
| 40 ks jahody
| 1 van. cukr
Postup přípravy receptu Jahody s domácím tvarohem:
1. Mléko nalijeme do hrnce a vymačkáme do něj šťávu z ½ citronu (aby se mléko srazilo). Mléko necháme chvíli odstát (asi 5 minut) a pak ho přivedeme za občasného promíchání k varu. Vaříme dokud se nezačne oddělovat čirá syrovátka. Scedíme přes hustší síto a tvaroh ještě měchačkou promačkáme, aby pustil zbylou tekutinu.
2. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozdělíme na talířky (na 4 malé nebo 2 větší). Jahody rovnoměrně posypeme cukrem a vanilínovým cukrem.
3. Tvaroh rozdělíme na jahody (může být ještě vlažný). Na závěr ozdobíme šupinkami čokolády nebo cukrovou rýží.
TIP Zachycená syrovátka je velmi zdravá na pití – ať už samotná nebo smíchaná např. s ovocnými šťávami.
TIP 2: Místo citronem můžeme srazit mléko i přidáním lžíce octa – následný postup je stejný. Nebo můžete nechat mléko zkysnout v teple (to ale musíte počkat několik dnů a nesmíte zaměnit mléko zkyslé za mléko zhořklé! – pro tento způsob zkysnutí mléka je vhodnější mléko v sáčcích nebo v lahvi, méně vhodné mléko krabicové). Pro domácí tvaroh platí, že lépe chutná z plnotučného mléka, na přípravu ale hodnota tuku vliv nemá.
Fotky receptu Jahody s domácím tvarohem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!