Těsto:
| 230 g polohrubé mouky
| 1 lžička prášku do pečiva
| vanilkový cukr
| 30 g pískového cukru
| 70 g másla
| 1 žloutek
| 2 lžíce mléka
| rozinky na ozdobení
| žloutek na potření
| Náplň:
| 200 g mletého máku
| 250 ml mléka
| 50 g pískového cukru
| citronová kůra
Postup přípravy receptu Ježci s makovou náplní:
Na vále zpracujeme ze všech přísad těsto a necháme ho asi 15 minut odpočinout. Potom z něj vyválíme plát silný 0,5 cm. Vykrajujeme kolečka a tvoříme oválky. Na každý položíme lžičku makové náplně, zabalíme ji a naplněné bochánky pokládáme "švem" dospodu na pomaštěný plech. Zformujeme tvary zvířátka, hlavně podlouhlý čumák, místo očí vmáčkneme rozinky a tělíčko potřeme rozšlehaným žloutkem. Necháme chvíli zaschnout. Pak nůžkami opatrně nastřihujeme mělké trojhránky: ty se při pečení zvednou jako bodlinky.
Příprava náplně: Mák uvaříme v mléce s ostatními přísadami do zhoustnutí a necháme vychladnout.
Místo máku můžeme použít povidla.
Fotky receptu Ježci s makovou náplní:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!