Postup přípravy receptu Kapr nadívaný masem:
Kapra očistíme, vykucháme, pereme, stáhneme kůži na hřbetu a kapra prošpikujeme slaninou nakrájenou na nudličky. Z mletého masa, vajec, housky a bylinek uděláme nádivku. Kapra osolíme, břišní dutinu naplníme nádivkou a zašijeme. Opečeme lehce na másle několik topinek z bílého chleba, vložíme je do pekáče ve kterém chceme péci rybu, kapra položíme na topinky a pečeme asi hodinu za stálého polévání vypečenou šťávou a zbytkem másla. Před dokončením kapra poprášíme strouhankou, pokropíme máslem a zapečeme. Vyndáme nitě, celého kapra naaranžujeme na mísu, omáčku z pekáče přecedíme, zaprášíme trochou mouky a zalijeme vývarem. Omáčky nesmí být příliš mnoho, ztratila by na původní chuti. Povaříme a procedíme. Do hotové přidáme ještě sekané bylinky, kapra na míse obložíme zeleninou, polejeme trochou omáčky. Ostatní omáčku podáváme v omáčníku.