Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Karamelový větrník

fotka Karamelový větrník
Vložil:
Porcí:12
Doba přípravy: 90 min
Hodnocení:  ++++++-___
Počet hodnocení: 10

Použité suroviny receptu Karamelový větrník:

NA ODPALOVANÉ TĚSTO  | 400 g hladké mouky  | 500 ml vody  | 200 ml oleje  | 10 vajec  | špetku soli  | NA VANILKOVÝ KRÉM  | 500 ml mléka  | 150 g krupicového cukru  | 1 vanilkový lusk  | 60g vanilkového pudinku  | 500 ml šlehačky  | NA KARAMELOVOU ŠLEHAČKU  | 250 G cukru krupice  | 250 ml smetany ke šlehání  | 500 ml šlehačky  | NA OZDOBU  | 250 g jahod nebo jiného ovoce  |  cukrovou polevu (fondán) s karamelem

Postup přípravy receptu Karamelový větrník:

1. Nejprve si připravte korpusy z odpalovaného těsta. V hluboké pánvi nebo v kastrolu smíchejte vodu s olejem a se špetkou soli. Postavte směs na plotýnku a přiveďte k varu. Jakmile voda s olejem začne probublávat, postupně přisypte hladkou mouku. Mírně ztlumte oheň a pečlivě míchejte, nejlépe rovnou vařečkou, dokud se hmota nepřestane lepit k nádobě.
2. Základ těsta na větrníky přelijte do mísy a buď ručně, nebo v kuchyňském robotu míchejte, aby hmota trochu zchladla (měla by mít tělesnou teplotu, tedy zhruba 37 stupňů; snadno ji vyzkoušíte prstem). Po vychladnutí do těsta, které se stále hněte, přidejte vejce. Ale pozor! Nejprve nalijte jednu, a až po chvíli druhou polovinu vajec, aby se ne­utvořily hrudky.
3. Plech vyložte pečicím papírem a na něj tužkou obkreslujte hrnek (všechny větrníky se vám pak povede vytvarovat stejně velké). Těstem naplňte cukrářský sáček a vykružte větrníky; začněte od středu. Korpusy pečte v předehřáté troubě půl hodiny při 200 ˚C, v horkovzdušné při 180 ˚C. Troubu otevírejte co nejméně, unikala by totiž pára, která je v tomhle případě tajemstvím úspěchu.
4. Zatímco se korpusy pečou, připravte si vanilkový krém. Na rozpálenou plotnu postavte rendlík, nalijte do něj mléko, přidejte cukr a vanilkový lusk. Zamíchejte až těsně před začátkem varu (viz Tip Apetitu). Z vroucího mléka vyjměte vanilku, rozpulte ji, nožem stáhněte semínka a vraťte je do mléka. Pak přilijte pudink rozpuštěný v troše mléka a minutu povařte.
5. Vanilkový krém odstavte z plotýnky a nechte úplně zchladnout. Mezitím pomocí ručního šlehače nebo elektrických metel vyrobte šlehačku. Až bude vanilkový krém úplně studený, spojte ho s ušlehanou smetanou, uložte do lednice a pusťte se do výroby karamelové šlehačky. Potřebovat budete rendlík vhodný na rozpouštění cukru, horkou tekutou smetanu a ušlehanou šlehačku.
6. Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Odolejte pokušení ochutnat, pálí jako čert! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, může vzkypět! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. A pak vás čeká zkouška ohněm: skvělou karamelovou hmotu musíte dát chladit do lednice (nejlépe na čtyřiadvacet hodin) a nesníst ji. Pokud se vám to podaří, spojte ji s ušlehanou smetanou.
7. Upečené a vychladlé korpusy podélně rozkrojte ostrým nožem. Cukrářský sáček (nebo igelitový pytlík s ustřiženým rohem) ­naplňte vanilkovým krémem a nastříkejte ho na spodní polovinu korpusu. Pak vyměňte obsah sáčku za karamelovou šlehačku a vykružte na krém druhou vrstvu náplně. Navrch můžete položit plátky čerstvých jahod nebo kousky jiného sezonního ovoce.
8. V hrnci s vodou roztavte fondán.
Namáčejte v něm vršky korpusů a pak je přiklopte na naplněný větrník. Pokud se vám nepodaří fondán koupit nebo se vám nechce do jeho výroby , můžete větrníky poprášit moučkovým cukrem. Nejlíp to jde přes čajové sítko: Nasypte do něj moučkový cukr a nad každým větrníkem několikrát prudce poklepte rukou.

Váš domácí fondán


Doba přípravy:
40–50 minut
Na 1 kilo fondánu

1. Kilo cukru krystal nasypte do čisté nemastné (pokud možno nerezové) nádoby a s necelými 3,5 dl studené vody ho rozmíchejte na kaši. Za stálého míchání čistou (nejlépe novou) vařečkou svařte. Pak sejměte z ohně a nechte odpočinout.
2. Při nejvyšší teplotě provařte a přidejte lžíci octa, hroznového cukru či glukózového sirupu. Průběžně odstraňujte pěnu a stěny nádoby i vařečku čistěte ­vlhkým štětcem od krystalků.
3. Jakmile je cukr uvařený ‚na perlu‘ (zkouška: do vroucí hmoty ponořte půlcentimetrové drátěné očko a rychle ho vytáhněte; když do něj fouknete jako do bublifuku, vylétne trvanlivá bublinka), okamžitě ho nalijte na mramorovou desku (na dřevěné bude hmota chladnout déle) politou studenou vodou a pocákejte vodou. Menší množství můžete i s hrncem ponořit do ledové vody, pokropit studenou vodou a zpracovat jako na desce.
Pokud nemá fondán požadovanou konzistenci, přidejte podle potřeby cukr nebo vodu. Vlažnou hmotu zpracujte vařečkou, až je fondán mléčný a těstovitý.
4. Před použitím ho zlehka zahřejte, případně doplňte aromatem nebo barvivem (na větrníky kulérem) a podle potřeby zřeďte vodou či zahustěte cukrem. Uchovávejte v chladu, temnu a suchu.


Fotky receptu Karamelový větrník:

Karamelový větrník
Karamelový větrník
Karamelový větrník
Karamelový větrník
Karamelový větrník
Karamelový větrník
Karamelový větrník
Fotky vložil: Vlamape,uschi3,Natural,damami,Torta 
Hodnocení receptu Karamelový větrník
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !