250 g polohrubé mouky
| 1 vejce
| 1/2 lžičky skořice
| 1/2 sáčku prášku do pečiva
| 1 lžičku jedlé sody
| 125 ml medu
| 200 g másla
| 50 ml čerstvé citronové šťávy
| 150 g nahrubo nastrouhané mladé mrkvičky
| 50 g strouhaného kokosu
| 100 g rozinek
| 100 g sekaných nebo mletých vlašských ořechů
| Na krém:
| 125 g lučiny
| 50 ml medu
| 1/2 sáčku vanilkového cukru
| 1/2 lžíce citronové šťávy
| 50 g sušeného mléka (nemusí být)
| Na zdobení:
| 125 ml vody
Postup přípravy receptu Karotkový dortík:
na proužky naškrábanou kůru z jednoho omytého pomeranče
125 g cukru
Troubu předehřejte na 180 °(elektrickou) nebo na 160 °(horkovzdušnou). Změklé máslo utřete s medem, vejci a citronovou šťávou. Přidejte k němu sypké přísady a důkladně prohněťte. Vmíchejte strouhanou mrkev, kokos, rozinky a ořechy. Nemáte-li karotku, ale starší mrkev, raději ji po nastrouhání předvařte ve vodě s trochou cukru a přidejte do těsta.
Těsto naneste do máslem vymazaných forem nebo na plech a pečte 30 až 45 minut. Nechte trochu vychladnout ve formě a pak vyklopte.
Lučinu promíchejte s ostatními přísadami a hebkým krémem vlažný moučník potřete. Klasickou ozdobou jsou lehce kýčovité marcipánové mrkvičky, ale jemně nakrouhaná pomerančová kůra krátce povařená v oslazené vodě je lepší.
Fotky receptu Karotkový dortík:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!