Postup přípravy receptu Koláč s ovocem a s ořechy :
Sušené meruňky vložíme do menší misky a zakapeme rumem. Máslo nakrájíme do jiné misky na tenké plátky a necháme si ho změknout (bude se dobře třít). Plátky listového těsta rozložíme na pomoučeném vále vedle sebe a nechám trochu změknout. Připravíme si i plech na pečení, vytřeme ho tukem a vysypeme hrubou moukou.
Poté se věnujeme přípravě ovoce. Hroznové víno omyjeme, necháme okapat, kuličky přepůlíme a odstraníme jadérka. Jablka a hrušky také opláchneme, rozkrojíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Poté kousky rozkrájíme napříč na silnější plátky a promícháme je se šťávou a nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a se sušenými meruňkami.
Změklé máslo třeme, postupně do něj vmícháme moučkový cukr, sůl a jedno vejce za druhým. Do odvážené mouky promícháme prášek do pečiva a přidáme to postupně k utřenému máslu s cukrem. Nakonec také po částech přidáme připravenou směs ovoce a ořechy. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na připravený plech. Listové těsto rozválíme válečkem do velikosti použitého plechu a opatrně ho za pomoci válečku přeneseme na těsto na plechu. Upravíme případně tvar tak, aby zakrylo celý plech, okraje lehce přitlačíme. V hrnečku si rozšleháme žloutek s trochou vody a mašlovačkou potřeme povrch koláče. Koláč na několika místech propíchneme vidličkou a vložíme ho do trouby vyhřáté na 190 stupňů C. Pečeme asi 30 až 40 minut.
Ke konci pečení si připravíme polevu utřením cukru, citronové šťávy a kousku bílku. Touto polevou potřeme ještě horký koláč. Jakmile trochu vychladne, krájíme ho na kousky a podáváme ještě vlažný, ozdobený šlehačkou.