1500 g zralých rajčat
| 500 g cibule
| 3 jablka
| 2 dcl vinného octa
| 100 g cukru
| 30 g soli
| 2 dcl vody
| několik zrnek pepře a nového koření, bobkový list, bazalka
Postup přípravy receptu Lahůdkový kečup:
Jablka nakrájíme na osminky a zbavíme jádřinců. Oloupanou cibuli nasekáme, papriku zbavíme semeníku a nakrájíme na nudličky. Vložíme do mělkého hrnce, podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme asi 5 minut. Nakrájená rajčata s kořením a octem přidáme ke směsi a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Rozvařenou kaši necháme vychladnout a propasírujeme ji přes řídký cedník nebo ji i se slupkami rozmixujeme. Znovu ji přivedeme k varu, přidáme cukr a sůl a směs případně ještě podle chuti přisladíme nebo okyselíme. Horký kečup nalijeme do připravených čistých sklenic, pevně uzavřeme.