Použité suroviny receptu Likérový dort s lískovými oříšky :
3 ks vejce
| 100 g mletých lískových oříšků
| 120 g cukru
| 100 g polohrubé mouky
| 1 lžička kypřicího prášku
| Krém:
| 2 lžíce želatiny
| 250 g tvarohu
| 400 ml smetany ke šlehání
| 130 ml vaječného koňaku
| citrónová kůra
| 50 g moučkového cukru
| 100 g brusinkového kompotu
| 4 lžíce nasekaných a opražených lískových ořechů na ozdobení
Postup přípravy receptu Likérový dort s lískovými oříšky :
Na piškotové těsto si oddělíme žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem a špetkou soli. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s mletými ořechy a kypřicím práškem a střídavě se sněhem ji zapracujeme do žloutkového krému. Kulatou dortovou formu o průměru 26 cm vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou, naplníme těstem a vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů C. Pečeme asi 25 minut (záleží na druhu trouby). Po vyjmutí z trouby necháme korpus vychladnout a potom ho vodorovně překrojíme na dvě poloviny.
Želatinu necháme nabobtnat zhruba 10 minut asi ve 4 lžících vody. Téměř tuhou želatinovou hmotu za stálého míchání zahřejeme, až se úplně rozpustí. Odstavíme ze zdroje tepla, přidáme vaječný koňak a dobře rozmícháme. Tvaroh ušleháme s cukrem, citrónovou kůrou, přidáme vaječný koňak s želatinou a promícháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.
Spodní díl korpusu vložíme zpět do kovového prstence, ve kterém se pekl a potřeme jej 2/3 připraveného krému. Navrch položíme druhou část korpusu a potřeme zbylým krémem. Střed povrchu poklademe odkapaným brusinkovým kompotem. Dort uložíme alespoň na dvě hodiny do chladna, aby krém ztuhl.
Lískové oříšky nasekáme nahrubo a opražíme nasucho na pánvi. V utěrce vymneme z opečených ořechů všechny slupky. Z vychlazeného dortu sundáme kovový prstenec a oříšky posypeme okraj dortu.
Fotky receptu Likérový dort s lískovými oříšky :
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!