1 kg pšeničné mouky hladké
| dle potřeby: vodu
| 2 lžičky soli
| 2 lžíce kmínu
| 500 g pšeničné mouky celozrnné
| 60 g droždí
| 1 lžičku medu nebo cukru
| dle potřeby: mouku na vál
Postup přípravy receptu Lučenecký chléb:
Připravíme si celozrnnou mouku a smícháme ji s půl litrem vroucí osolené vody. Hmotu necháme vychladnout. V míse připravíme kvásek z droždí, smícháme ho s medem, přidáme asi polovinu hladké mouky a s troškou vody umícháme těstíčko. Vše přidáme ke spařené mouce a se vzešlým droždím a vodou umícháme pružné těsto. Necháme je vykynout. Dvě ošatky či dva košíčky vyložíme utěrkami posypanými hladkou moukou. Těsto rozdělíme na dvě části a bochánky vložíme do ošatek, aby vykynuly. Troubu předehřejeme nejméně na 200 °C, bochníčky z ošatek přendáme na moukou posypaný plech a pečeme 10 až 15 minut. Zmírníme teplotu a dopékáme asi 45 minut. Pět minut před koncem pečení opět zvýšíme teplotu a dopečeme. Po upečení chleby pokropíme vodou.
Fotky receptu Lučenecký chléb:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!