100 g másla
| 500 g polohrubé mouky
| 200 ml mléka
| 2 vejce
| špetka soli
| Těstíčko:50ml vlažného nléka
| 1 kostka droždí
| 50 g cukru rupice
| 1 lžíce polohrubé mouky
| Náplň: 500 g třešní
| 300 g marcipánu
| 50 g loupaných mandlí
| 1 bílek
| N ozdobu:
Postup přípravy receptu Marcipánový závin:
Z mléka, droždí, cukru a mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít (těstíčko).
Do mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek, vejce, sůl, mléko i máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout.
Z těsta na pomoučeném vále vyválíme obdélník a potřeme ho máslem. Nadvakrát těsto přeložíme a dáme do chladu na 15 minut odpočinout.
Poté těsto znovu rozválíme na obdélník. Marcipán prohněteme s bílkem a hmotu rovnoměrně rozetřeme na plát těsta. Na hmotu naskládáme vypeckované rozpůlené třešně a závin opatrně stočíme. Potřeme ho rozšlehaným žloutkem a posypeme sekanými mandlemi.
Závin opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 200 °C.
Nakonec můžeme marcipánový závin posypat vanilkovým cukrem.
Fotky receptu Marcipánový závin:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!