600 g hovězího předního masa
| 400 ml vývaru
| 1 špetka muškátového oříšku
| 50 g tuku
| 100 g slaniny
| 4 snítky petržele nebo řeřichy na ozdobu
| omáčka:
| 600 g mrkve
| 25 g hl. mouky
| 10 g cukru
| 50 g tuku
| sůl
| příloha:
| 2 lžíce másla
| pažitka nebo petrželka
| nové brambory
Postup přípravy receptu Dušené hovězí s mrkví:
Maso propláchneme, podle chuti prošpikujeme, osolíme i opepříme. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme tuk a dusíme do poloměkka.
Mezitím očistíme mrkev a ozdobným nožem ji nakrájíme na silnější kolečka. Z tuku a hladké mouky si připravíme světlou zásmažku, do které zamícháme muškátový oříšek.
Zásmažku i mrkev přidáme za stálého míchání k masu a zvolna dusíme doměkka. Nakonec omáčku dochutíme cukrem a solí.
Nové malé brambory dobře odrhneme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Promastíme je máslem a prosypeme sekanou pažitkou nebo petrželkou.
Hovězí maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, obložíme mrkví i brambůrky. Před podáváním ozdobíme dušené hovězí s mrkví snítkou petrželky nebo řeřichy.