Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kroupové černé jelítko

fotka Kroupové černé jelítko
Vložil:
Porcí:8
Doba přípravy: 75 min
Hodnocení:  ++++++++-_
Počet hodnocení: 7

Použité suroviny receptu Kroupové černé jelítko:

1 vepřovou hlavu  | 1/2 kg škvarků  | 3 větší cibule  | trochu škvařeného sádla  | 1 litr krve od řezníka nebo z jatek  | 6-8 stroužků česneku  | dle chuti: sůl a pepř  | koření: mleté nové koření, zázvor, mletý nebo drcený kmín, majoránka  | 1 balíček krup  | dle potřeby: vepřová nebo telecí střeva  | dle potřeby: špejle

Postup přípravy receptu Kroupové černé jelítko:


Dáme vařit kroupy. Hlavu očistíme, opláchneme a vložíme do osolené vařící vody. Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle prudce osmahneme dozlatova, aby hezky křupala. Kroupy už musíme mít uvařené. Vůbec je nejlepší je uvařit dva dny předem. Vaříme je tak, že je nejdříve propláchneme studenou vodou a dáme vařit do dostatečného množství vody, protože kroupy během vaření několikrát zvětší svůj objem. Uvařené měkké kroupy opět propláchneme vodou a vsypeme do nádoby, v níž hodláme míchat prejt.
Uvařenou hlavu vyndáme na vál, maso obereme a rozdělíme na kousky. Nejlépe kolíbkou nebo sekáčkem maso nasekáme nadrobno, kůže a zbytky semeleme, cibulku, škvarky a kroupy zamícháme, přidáme sůl, pepř, trochu nového koření, třený česnek, zázvor, majoránku a drcený kmín. S kmínem nemusíme šetřit, dáme ho rovnou celý balíček. Vše řádně promícháme a teprve potom přidáme krev. Znovu zamícháme a ochutnáme - pokud máme odvahu ochutnat prejt syrový. Jestli ne, musíme si uvařit jedno jelítko na ochutnání. Zkoušíme-li prejt syrový, musí mít výrazně slanou chuť, protože při vaření kroupy většinu soli vstřebají. Je-li vše v pořádku, můžeme začít nabíjet. Naplněná jelita zašpejlujeme a vývar ve kterém jsme vařili maso přecedíme do širšího kastrolu a dáme na sporák. Okamžik před tím, než začne voda vřít, vložíme tam jelita a necháme je 15 minut vařit. Teplotu vývaru stále držíme těsně pod bodem varu. Po čtvrthodině vyndáme jedno jelítko, propíchneme je jehlou nebo špičatou špejlí. Pokud ještě vytéká načervenalá šťáva, dáme je vařit na dalších pět minut. Po této době je už vyndáme, opláchneme ve studené vodě a na vále necháme vychladnout, než je dáme do ledničky. Dají se jíst studená pečená, s brambory nebo chlebem, s hořčicí, křenem, kyselým zelím, nebo je nakrájíme na kolečka oloupeme, narovnáme na talíř, posypeme jemně nakrájenou cibulí a zakápneme zředěným octem. Jelita a jitrnice opékáme vždy pouze na sádle nebo je můžeme ohřát na pařáku. Jelito při osmažení nepraskne, když ho před úpravou ponoříme na chvíli do vroucí vody. Je to moc dobré !


Fotky receptu Kroupové černé jelítko:

Kroupové černé jelítko
Kroupové černé jelítko
Kroupové černé jelítko
Kroupové černé jelítko
Kroupové černé jelítko
Kroupové černé jelítko
Kroupové černé jelítko
Kroupové černé jelítko
Kroupové černé jelítko
Kroupové černé jelítko
Fotky vložil: Ježíšek,tvackova1,oko,evabel,Nandiči 
Hodnocení receptu Kroupové černé jelítko
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice