Použité suroviny receptu Pečené vepřové křížové kosti:
3000 g vepřových křížových kostí s masem a sádlem
| 1 lžíce drceného kmínu
| 4 stroužky utřeného česneku se solí
| 200 g kořenové zeleniny
| 2 ks oloupané nahrubo pokrájené cibule
| 1 lžíce hladké mouky
| dle potřeby sůl
Postup přípravy receptu Pečené vepřové křížové kosti:
Maso odřízneme od kostí. Promícháme ho s kmínem a česnekem. Necháme alespoň hodinu v chladu odležet. Kosti zalijeme vodou a lehce osolíme. Přidáme očištěnou, pokrájenou zeleninu a zvolna vaříme 2 hodiny. Cibuli a maso v pekáči podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme v troubě při 170 stupňích doměkka. Potom odklopíme a při 190 stupňích dopečeme. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk a opražíme v ní mouku. Přilijeme 250 ml vývaru od kostí a 15 minut povaříme.