Postup přípravy receptu Máslová štola:
Kandované kůry nasekáme nejamno a dáme do mísy s rozinkami. Pokapeme rumem a pod pokličkou necháme aromatizovat , až těsto začalo kynout. Mouku dáme do velké mísy, uprosřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí a posypeme lžící cukru. Ohřejeme mléko, až je vlažné a třetinu jej nalijeme do důlku. Droždí, cukr a trochum ouky z okraje promícháme, až se droždí rozpustí. necháme na teplém místě kynout asi 30 minut, přidáme cukr, zbývající mléko a koření. Dále řpidáme máslo v malých kouscích. Všechno zpracujeme hnětačem na hladké těsto. Těsto hněteme tak dlouho, až dělá bubliny a snadno se pouští mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Těsto dáme na moukou poprášený vál a trochu rozmačkáme. Rukama vhněteme namočené ovoce. Plech vymastíme. Těsto rozpůlíme na dvě poloviny a zlehka vyválíme. Potom jednu stranu těsně přehneme přes střed, až vznikne typický štolový tvar. Těsto položíme na plech a necháme ještě 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 180 st. a štolu pečeme asi 1 hodinu. Štoly ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem a potom ještě několikrát při chladnutí. Když je vychladnutá, posypeme štolu moučk. cukrem, zabalíme a uchováváme na chladném místě.
Můj tip: aby štoly držely svojí formu, můžeme kolem nich udělat z alobalu zábrany