Postup přípravy receptu Meruňkový koláč s karamelovou krustou:
Máslo a cukr utřeme do pěny. Přidáme mouku, ořechy a vejce. Těsto rychle prohněteme, vytvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme minimálně půl hodiny odpočinout v chladničce. Mezitím přivedeme v rendlíku k varu smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem, odstavíme, necháme trochu zchladnout. Rozehřejeme troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Vyválíme těsto tak, aby se vešlo do koláčové formy o průměru 23 cm a dáme ho i s formou na 10 minut do mrazáku. Dno korpusu vyložíme papírem na pečení a posypeme suchými fazolemi. Pečeme 20 minut, poté fazole s papírem opatrně sejmeme a ještě pár minut pečeme, aby dno korpusu trochu zezlátlo. Korpus vyjmeme a teplotu snížíme o 60 stupňů. Zatímco se peče korpus, našleháme vejce. Přes cedník do nich nalejeme smetanovou směs, prošleháme a pak přidáme 120 ml nálevu z kompotu. Ze vzniklé směsi našleháme hodně řídký krém. Korpus poklademe meruňkami (řeznou stranou dolů) a zalijeme krémem. Vrátíme na 20-30 minut do trouby, až náplň ztuhne. Vyjmeme koláč a necháme ho zchladnout. Před podáváním ho posypeme zbylým cukrem a horkovzdušnou pistolí nebo pod grilem ho necháme zkaramelizovat. Krustu necháme chvilku tvrdnout a pak koláč rozkrájíme a podáváme. Těsně před pečením jsem zjistila, že mi chybí poměrně dost požadovaných surovin) Ale výsledek je jedlý a díky vlašským ořechům chuťově výraznější než originál.