Použité suroviny receptu Jablkový závin s mandlemi a smetanou:
200 g hladké mouky
| sůl
| 3 lžíce oleje
| 1,5 kg nakyslých jablek
| citrónová šťáva
| 50 g másla
| 200 ml smetany
| 50 g sekaných mandlí
| 100 g cukru
| 50 ml mléka
| 4 vejce
| sůl
Postup přípravy receptu Jablkový závin s mandlemi a smetanou:
Z mouky, špetky soli, oleje a 100 ml vody vypracujeme elektrickým hnětačem hladké těsto. Přikryté utěrkou ho necháme asi 30 minut odležet. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ihned je pokapeme citronovou šťávou. Troubu vyhřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl vyválíme na pomoučeném kuchyňském válu na co nejtenčí obdélník. Máslo rozpustíme, 2/3 obdélníků jím potřeme. Smetanu ušleháme do polotuha a roztřeme na těsto. Na kratší straně ponecháme 3cm okraje. Jablka rozprostřeme na smetanu a posypeme sekanými mandlemi a cukrem. Volné okraje přeložíme přes náplň a obdélníky po delší straně opatrně srolujeme. Konce k sobě pevně přitiskneme. V hrníčku rozšleháme vejce s mlékem a špetkou soli. po 30 minutách pečení nalijeme rozšlehaná vejce na záviny a pečeme dál ještě 10-15 minut.
Fotky receptu Jablkový závin s mandlemi a smetanou: