Použité suroviny receptu Jahodové řezy se šlehačkou:
8 vajec
| 150 g práškového cukru
| 150 g polohrubé mouky
| tuk a mouku na přípravu plechu
| 1 konzerva zahuštěného slazeného mléka Salko
| 250 g másla
| 100 g práškového cukru
| 1 kg čerstvých jahod
| 500 ml smetany ke šlehání
| 1 ztužovač šlehačky
Postup přípravy receptu Jahodové řezy se šlehačkou:
Den před pečením zákusku 90 minut vaříme neotevřenou konzervu slazeného mléka v dostatečném množství vody. Potom ho necháme vychladnout. Druhý den vymícháme žloutky s cukrem. Přidáme tuhý sníh z bílků a mouku a vše smícháme v těsto, které rozetřeme na připravený plech. V předhřáté troubě upečeme.
V míse vymícháme máslo s cukrem a nakonec přidáme obsah mléčné konzervy. Máslovo-mléčný krém natřeme na povrch vychladlého těsta. Umytými a okapanými jahodami hustě obložíme krémovou vrstvu. Na jahody navrstvíme šlehačku, kterou jsme připravili se ztužovačem, případně s malým přídavkem práškového cukru. Zákusek uložíme do chladničky. Před podáváním krájíme na kostky.
Zatím jsem zkoušela jen nepečený dortík, ale tento hned zkusím, jak mi přijde o víkendu návštěva V obchodě bohužel maj hrozné a chemicky ošetřované ovoce. Mně se osvědčily jahody ve samosběrnách www.jahodalera.cz