Postup přípravy receptu Masopustní koblihy s citropastou:
Všechny suroviny na koblížky musí mít teplotu 25 °C!
Připravíme kvásek – vodu se sušeným mlékem nahřejeme na 25 °C, do mléka přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a povrch lehce zaprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplém prostředí.
Pak si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, za stálého míchání přimícháváme olej a poté došleháme.
Smícháme mouku, sůl, zbytek cukru a uděláme důlek. Do něj nalijeme vykynutý kvásek, žloutkovou hmotu, citropastu, zpracujeme v hladké těsto a přidáme rum.
Hotové těsto přikryjeme utěrkou a opět necháme v teplém prostředí kynout. Po nakynutí se těsto nechá asi 30 minut tzv. přetužit (nakynuté těsto přemícháme) a poté ho necháme opět kynout. Těsto na koblihy „přetužujeme“ 1–2krát. Již vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme na stejné pláty a kulatým vypichovačem na jeden z nich naznačíme počet koblih. Do středu každého kolečka nastříkáme marmeládu. Druhý plát přiložíme na něj a kulatým vypichovačem vykrajujeme předznačené koblihy.
Koblížky odkládáme na papír posypaný hrubou moukou, aby se nelepily. Přikryjeme je utěrkou a necháme kynout po jedné straně max. 5 minut. Potom je obrátíme a opět necháme kynout, aby byly stejnoměrné.
Koblihy smažíme ve fritovacím hrnci při 160 °C. Ještě před tím je ale třeba je omést od přebytečné mouky. Do hrnce se koblížky vkládají spodní částí nahoru - nejprve se smaží z jedné strany v zakrytém hrnci a pak z druhé v odkrytém.
Usmažené koblížky necháme okapat, skládáme je na talíř a po vychladnutí sypeme nerozpustným moučkovým cukrem.