Vložil: | XpajaY850 |
Porcí: | 8 |
Doba přípravy: | 50 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 11 |
|
|
Použité suroviny receptu Nejlepší piškotová roláda:
NA TĚSTO
| 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
| 5 lžič moučkového cukru
| 5+1 lžíce polohrubé či hladké mouky
| špetka prášku do pečiva případně 1 lžíce kakaa
| 1 lžíce kokosu nebo jemné strouhanky
| sťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
| 1 lžíce olivového oleje
| NA NÁPLŇ
| 2 vejce
| 80 g krupicového cukru
| 250 g másla
| 100 g rozehřáté čokolády na vaření
| 50 g mletých lískových oříšků
| 2 lžíce aromatického likéru (griotky)
| NA POPRÁŠENÍ A OZDOBU
| moučkový cukr
| ovoce
| šlehačka
Postup přípravy receptu Nejlepší piškotová roláda:
1. Na těsto nejprve utřete žloutky s cukrem do pěny (směs zesvětlá a nabude). Zatřete k nim pět lžic mouky a prášek do pečiva, případně kakao, pak citronovou šťávu, kůru a olej.
2. V čisté míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh (špičky sněhu se po vytažení metel nebudou ohýbat dolů); nejlíp to jde elektrickým šlehačem. Spolu se lžicí mouky sníh zatřete k těstu.
3. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Na plech položte pečicí papír a vysypte ho kokosem nebo strouhankou, případně jenom moukou. Naneste na něj těsto, rozetřete ho na vrstvu vysokou zhruba centimetr, vložte do trouby a pečte zhruba dvacet minut. Hotový piškotový plát by měl být hezky zlatožlutý a na dotek pružný. Nechte ho chvíli vychladnout a pak ho s pomocí utěrky i s pečicím papírem stočte.
4. Připravte krém: na vodní lázni (v misce na hrnci s mírně vroucí vodou) lehce šlehejte vejce s cukrem. Odstavte, přišlehejte máslo nakrájené na drobné kousky, rozpuštěnou čokoládu a oříšky. Zakapejte likérem a ještě šlehejte.
5. Piškotový plát rozbalte, potřete krémem a už bez papíru znovu stočte. Nechte vychladit. Poprašte cukrem a nakrájejte na řezy; případně ozdobte ovocem a šlehačkou.
Fotky receptu Nejlepší piškotová roláda:
Fotky vložil: Natural,Marci7,hlouskova,hanina51