Použité suroviny receptu Roláda s vanilkovým krémem:
5 ks vajec
| 150 g moučkového cukru
| 150 g polohrubé mouky
| 1/2 balení prášku do pečiva
| 1 ks vanilkový puding
| 350 ml mléka
| 1 polévková lžíce cukru
| 125 g másla
| 2 polévkové lžíce moučkového cukru
| 1 balení tmavé polevy
Postup přípravy receptu Roláda s vanilkovým krémem:
1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáme moučkový cukr a šleháme do tuha. Do tuhého sněhu vmícháme žloutky a nakonec prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem, uhladíme stěrkou a dáme péct do předehřáté trouby při teplotě asi 180°C po dobu asi 20-25 minut.
2. Upečený piškot ihned vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, navlhčíme pečící papír a sundáme ho. Ještě teplý plát těsta stočíme do rolády.
3. Náplň: Puding uvaříme s cukrem a mlékem na hustý krém, který necháme za občasného míchání vychladnout. Máslo vymícháme s moučkovým cukrem do pěny. Do máslové hmoty postupně přidáme pudingový krém a vše spolu dobře vyšleháme.
4. Vychladlý piškot opatrně rozvineme. Piškot potřeme vanilkovým krémem a zase ho stočíme do rolády.
5. Polevu rozehřejeme podle návodu na obalu a polijeme jí roládu. Polevu rovnoměrně rozetřeme štětečkem po celém povrchu rolády.
6. Aby roláda při krájení nepraskala, nahřejeme nůž nad sporákem (přímo na plotýnce).