kukuřičný olej na vytření formy
| trocha mouky na vysypání formy
| 1 hrnek hladké mouky
| 1 lžíčka kypřícího prášku
| 3 lžíce kakaa
| 1 hrnek cukru krupice
| špetka soli
| 10 bílků
| ½ lžičky mandlového extraktu
| ½ lžičky vanilkového extraktu
| cukr moučka na posypání
Postup přípravy receptu Mramorový dort bez tuku:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vysokou dortovou formu o průměru 20 cm vytřeme mírně olejem a vysypeme moukou. Čtyřikrát prosejeme 1/3 hrnku mouky společně s polovinou kypřícího prášku, kakaem a 2 lžícemi cukru do mísy. Zbývající mouku a kypřící prášek, 2 lžíce cukru a špetku soli prosejeme 4 x do druhé mísy.
z bílků ušleháme lehký sníh. Potom postupně vešleháme po lžících zbývající cukr. Sníh musí být tak pevný, aby po vytažení metly tvořil kopečky. Nakonec vmícháme do sněhu mandlový a vanilkový extrakt. Sníh rozdělíme na poloviny. Do jedné poloviny sněhu opatrně vmícháme směs mouky s kakaem, do druhé směs mouky bez kakaa. Kakaovou hmotu dáme na dno formy, na ni naneseme světlou hmotu. Nožem s kulatou špičkou projedeme těstem, aby vznikl mramorový efekt.
pečeme v předehřáté troubě 45 min.. Zapíchnutím špejle vyzkoušíme, zda je dort upečený – špejle musí být po vytažení čistá. Dort vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním ho posypeme moučkovým cuk