Použité suroviny receptu Nákyp z brambor a jehněčího masa:
400 g jehněčího masa z kýty
| dle potřeby: mouka na obalení
| 2 lžíce olivového oleje
| 2 stroužky česneku
| dle chuti: sůl a pepř
| 1 lžička provensálského koření
| 750 g moučnatých brambor
| dle potřeby: máslo na vymaštění formy
| dle chuti: strouhaný muškátový oříšek
| několik lístků šalvěje
| 125 g smetany
| 1/8 l mléka
| 50 g strouhaného ementálu
| 30 g másla
Postup přípravy receptu Nákyp z brambor a jehněčího masa:
Maso nakrájíme na tenké plátky, obalíme v mouce a zlehka je oklepeme. Rozpálíme olej a plátky v něm do křupava osmažíme.
Oloupeme jeden stroužek česneku a jemně ho nakrájíme. Maso jím dobře potřeme a okořeníme solí, pepřem a bylinkami.
Brambory oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky. Druhým rozpůleným stroužkem česneku vymažeme nákypovou formu, kterou potom vymažeme máslem. Předehřejeme troubu na 220 °C.
Naskládáme polovinu brambor do nákypové formy, posolíme je a okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Všechno obložíme masem a polovinou lístků šalvěje. Navrch naskládáme druhou polovinu brambor a vše ještě jednou chutně okořeníme.
Smícháme smetanu a mléko a nalijeme na nákyp. Posypeme sýrem a na to rovnoměrně rozložíme máslo. Pečeme 50 minut v troubě (plyn 4-5; teplota 200 °C), až budou brambory měkké. Před podáváním vše posypeme zbylými lístky šalvěje.
Fotky receptu Nákyp z brambor a jehněčího masa:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!