Použité suroviny receptu Ořechový dort s kávovou šlehačkou:
5 vajec
| 140 g cukru krupice
| 160 g polohrubé mouky
| 4 lžíce rostlinného oleje
| 100 ml mléka
| 200 g másla
| 150 g cukru moučky
| 100 g ořechů
| 250 ml smetany ke šlehání
| 50 g cukru krupice
| 1 lžíce mleté kávy
| tuk a hrubá mouka na formu
| strouhané ořechy
| čokoládové ozdoby
| hnědé potravinářské barvivo
| 50 g marcipánové hmoty
Postup přípravy receptu Ořechový dort s kávovou šlehačkou:
Vejce šleháme s cukrem asi 5 minut v horké vodní lázni, až se zahřejí. Pak je z vodní lázně vyjmeme a vyšleháme do husté pěny. Lehce do ní vmícháme prosátou mouku a nakonec olej. Těsto naplníme do vymazané formy o průměru 24 cm a pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C asi 45 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout ve formě. Pak ho vyklopíme a vodorovně prokrojíme na tři díly. Ořechy umeleme najemno a svaříme s mlékem. Máslo utřeme s cukrem do pěny a pak pridáme vychladlou ořechovou hmotu. Krémem slepíme korpus a dáme do chladničky ztuhnout. Smetanu svaříme s cukrem a kávou. Směs necháme do druhého dne vychladit v lednici. Pak ji vyšleháme na pevnou kávovou šlehačku. Polovinou potřeme celý povrch dortu, zbylou šlehačku ozdobně nastříkáme curkrářským sáčkem s řezanou trubičkou na jeho povrch. Strany dortu obalíme nastrouhanými ořechy. Povrch ozdobíme čokoládovými tvary a kávovými zrny. Kávová zrna: marcipánovou hmotu obarvíme hněnou potravinářskou barvou. Nakrájíme ji na malé kousky. Z každého uděláme kuličku, kterou uprostřed nakrojíme nožem do vzhledu kávového zrna.
Fotky receptu Ořechový dort s kávovou šlehačkou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!