Vložil: | Aknels |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 180 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 3 |
|
|
Použité suroviny receptu Ostružinový dort:
150 g másla
| 1 žloutek
| špetka citronové kůry, čokoládové ozdoby, pražené mandlové lupínky, 1 snítka rozmarýnu
| 75 g moučkového cukru
| 250 g hladké mouky
| 250 ml smetany na šlehání
| Na ořechový piškot: 1 vejce, 2 lžíce krupicového cukru, špetka soli, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce namletých jader vlašských ořechů
| Na ostružinové želé: 8 plátků želatiny, 200 g ostružin, 30 g krupicového cukru, šťáva z půlky citronu
| Na čokoládový krém: 3 plátky želatiny, 50 ml mléka, 1 žloutek, 80 g hořké 64% čokolády, 100 ml smetany na šlehání
| Na vanilkový krém: 10 plátků želatiny, 80 ml mléka, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 3 žloutky, 80 g bílé čokolády, 50 ml kysané smetany, 500 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu Ostružinový dort:
Máslo, žloutek, kůru a cukr utřeme do pěny. Vmícháme do ní mouku a vypracujeme těsto. To rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme při 180 stupních Celsia asi 10 minut. Na vychladlý korpus položíme plát ořechového piškotu, na něj překlopíme želé a rozetřeme čokoládový krém. Vše dáme na 15 minut ztuhnout do mrazáku. Poté naneseme vanilkový krém a necháme v chladu ztuhnout. Dort potřeme tuhou šlehačkou, okraj posypeme praženými mandlovými lupínky a navrch ozdobíme čokoládou, odloženým ostružinovým želé a snítkou rozmarýnu.
Ořechový piškot: Bílek s cukrem našleháme do pěny a vmícháme žloutek rozkvedlaný se solí, mouku a ořechy. Těsto rozetřeme na pečicí papír na menší kulatý plát a pečeme při 200 stupních Celsia přibližně 5 minut.
Ostružinové želé: Želatinu namočíme do studené vody. Ostružiny s cukrem a citronovou šťávou přivedeme k varu, sejmeme z ohně a zamícháme želatinu. Část směsi odložíme na ozdobení. Ostatní nalejeme do kastrůlku vyloženého potravinářskou fólií a necháme ztuhnout.
Čokoládový krém: Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Mléko přivedeme k varu, zašleháme do něj žloutek, vymačkanou želatinu a rozpustíme čokoládu. Do vlažné hmoty vmíchámen ašlehanou smetanu.
Vanilkový krém: Plátky želatiny necháme nabobtnat ve vodě. Mléko s cukrem a vanilkovou dření přivedeme k varu, sejmeme z ohně a zašleháme žloutky. Ve směsi rozpustíme vymačkanou želatinu a čokoládu. Do krému vmícháme kysanou smetanu a našlehanou smetanu.
Fotky receptu Ostružinový dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!