Postup přípravy receptu Palačinky s hovězím a špenátem:
Česnek rozebereme na stroužky a vložíme do misky s vodou, bude se nám lépe loupat.
Cibulku nasekáme nadrobno a osmahneme dozlatova, přidáme mleté maso, rozmícháme, vysmahneme do tuku a mírně osmažíme. Přidáme protlak a zvolna dusíme v nepřiklopené nádobě až získáme směs prakticky bez volné tekutiny. Osolíme, opepříme a necháme dusit. Dlouhá doba dušení je nutná, protože se tak "přetrhne" travní chuť špenátu (spousta lidí nejí špenát jen proto, že jej nikdy nedostali správně upravený).
Z 1 litru mléka, 10 žloutků, hladké mouky a trochy soli vymícháme hladké těsto. Množství mouky neuvádím úmyslně, neb každý ma svou hustotu těsta se kterou je zvyklý pracovat. Lijeme a smažíme co nejtenčí palačinky.
Oloupeme a nastrouháme česnek. Česnek strouhám na jemném struhadle, protože drtič je krajně neproduktivní mechanizace. Ve strouhání je fígl, nejdříve, dokud se dá stroužek dobře držet, rozstrouháme spodní, nejtvrdší část stroužku, pak jej sklopíme na bok a rozstrouháme zbytek. Někdo tvrdí, že drtičem se česnek ničí, mám za to, že je to pověra. Česnek vmícháme do špenátu a odstavíme.
Palačinky mažeme směsí, zarolujeme a natěsno vyskládáme na pekáč. Bílek zbylý od palačinek osolíme a rozkvrláme, tak, aby z něj byla co možná homogenní tekutina, kterou zalijeme palačinky v pekáči. V troubě rozehřáté na 200 stupňů krátce zapečeme, aby se bílek srazil, tedy 15 - 20 minut.
Jedná se o velmi syté jídlo. Recept je variací na palačinky se špenátem popsané např. v Úsporné kuchařce Anuše Kejřové. Jsem přesvědčen, že nápad "nastavit" špenát masem věci prospěl. Příprava je velmi pracná, ale výsledek stojí za to.