Na 10 kg těsta klobás potřebujeme:
| 3 kg libového hovězího masa
| 3 kg libového vepřového masa
| 3 kg vepřových laloků nabo boku
| 5 g mletého pepře
| 5 g kmínu celého nebo drceného
| 5-10 g papriky sladké
| 5-10 g papriky pálivé
| 10-20 stroužků česneku
| 200 g pragandy (DSS=dusitanová solící směs)
| 2 dcl studené vody
| vepřová střeva
Postup přípravy receptu Pelejcká klobása :
Hovězí maso (lze použít i prát)a naloupaný česnek semeleme na co nejjemnější desce,průměr 2 max 4 mm,vepřové maso semeleme na desce o průměru 8,10 nebo 12 mm ,nasypeme DSS a řádně promícháme,ve 2 dcl studené vody si rozmícháme zbylé koření a též řádně oběma rukama promícháme.Necháme 1-2 dny ležet v lednici.Pak narážíme do předem namočených(cca1 hod. ve vlažné vodě)vepřových střev.Udíme v předem vyhřáté udírně při teplotě 75 °C po dobu 4-5 hodin do kaštanové barvy.Po vyuzení chladíme 5 min. studenou vodou.
Fotky receptu Pelejcká klobása :
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!