Použité suroviny receptu Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou:
500 g pohankové mouky
| špetku soli
| 1 lžičku prášku do pečiva
| vodu na zadělání těsta
| máslo na smažení palačinek
| 500 g lesního ovoce
| 3 lžíce krupicového cukru
| zmrzlinu, například vanilkovou
Postup přípravy receptu Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou:
1. Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomalu přilévejte vodu a míchejte, aby vzniklo hustší, ale pořád ještě tekuté těsto.
2. Silnostěnnou pánvičku s rovným dnem postavte na oheň a rozehřejte. Potřete ji máslem (z kostky odkrojte kousek a zabalte ho do alobalu, aby se vám při potírání dobře držel – anebo máslo rozehřejte v rendlíku a pak roztírejte peroutkou nebo štětcem).
3. Naběračkou lijte na horkou pánvičku těsto a krouživým pohybem ho rozestřete; výsledkem by měly být tenké, stejnoměrné placičky. Osmažte je z obou stran dozlatova.
4. Ovoce vsypte spolu s cukrem do kastrůlku a prohřejte, aby se chutě spojily. Nechte směs krátce povařit – šťáva trochu zkaramelizuje.