Postup přípravy receptu Jemná rybí polévka z kapřích hlav:
Kapří hlavy očistíme, vyjmeme žábry, oči, odstraníme ploutve a omyjeme pod tekoucí vodou. Celer, mrkev a petržel nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli a česnek oloupeme. Čerstvou petrželku jemně usekáme.
Kapří hlavy vložíme do studené vody, osolíme, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, cibuli a česnek. Vaříme velmi zvolna doměkka. Potom vývar scedíme. Libové maso z kapří hlavy obereme.
Na másle osmažíme jemnou krupičku, vmícháme nastrouhanou zeleninu a restujeme za stálého míchání asi 7 minut.
Scezený vývar přivedeme k varu. Podle chuti můžeme přidat kostku zeleninového bujonu. Vmícháme orestovanou zeleninu s krupičkou a povaříme asi 10 minut. Nakonec do polévky vložíme rybí maso a usekanou petrželku.
Jemnou rybí polévku podáváme s osmaženou houskou. Tato polévka chutná i těm, kteří nemají rádi příliš výraznou rybí chuť.