Použité suroviny receptu Pomerančový krém jako dezert:
9 g bílé želatiny
| 3 pomeranče
| 4 vejce
| 150 g cukru
| 1/4 litru sektu
| 1 kelímek (200 g) smetany na šlehání
| 2 lžíce sekaných lískových oříšků
| alobal
| tuk na potření alobalu
Postup přípravy receptu Pomerančový krém jako dezert:
Ze dvou pomerančů vymačkat šťávu. Oddělit si žloutky od bílků. Ušlehat žloutky se 75 g cukru do hustého krému. Vmíchat pomerančovou šťávu a sekt. Želatinu při mírné teplotě rozpustit a přidat do vaječného krému. Ten nechat za občasného zamíchání vychladit.
Z bílků ušlehat tuhý sníh. Také 150 g smetany ušlehat dotuha. Do vychládajícího krému opatrně vmíchat nejprve šlehačku a pak sníh. Krémem naplnit skleněné misky a dát do ledničky.
Zatím si připravit zdobení. Na suché pánvi zkaramelizovat zbytek cukru. Přidat 1/8 litru vody a vařit při mírné teplotě než se karamel rozpustí. Zbylý pomeranč opláchnout horkou vodou, podélně rozpůlit, nakrájet je na dílky a nechat je v karamelu nasáknout. Vyjmout je a položit stranou.
Karamel svařit do hustoty sirupu, vsypat sekané oříšky a opražit je. Směs nalít na vymaštěný alobal, nechat zchladit a potom rozdrobit na krokant. Zbytek šlehačky ušlehat a stříkacím sáčkem udělat na povrchu vaječného krému pusinky. Krém podávat zdobený dílky pomerančů a posypaný krokantem.
Fotky receptu Pomerančový krém jako dezert:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!