Postup přípravy receptu Kynuté knedlíky:
Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl a vykynutý kvásek. Kvásek připravíme z poloviny vlažné vody nebo mléka, cukru a droždí. Do druhé poloviny vody nebo mléka rozkvedláme vejce a také přidáme k mouce. Zaděláme těsto, které nemá být příliš tuhé. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme přikryté ubrouskem kynout asi 1/2 až 3/4 hodiny. Vál posypeme moukou, položíme na něj těsto, rozdělíme ho na 4 díly. Z každého dílu vytvoříme podlouhlé knedlíky, které necháme pod ubrouskem nebo utěrkou asi 10 minut odpočinout. Nejlépe čtvercovou nádobu naplníme vodou a přivedeme k varu. Knedlíky vaříme pozvolna 20 minut. Celou dobu varu sledujeme, aby se voda vařila. Poklici zbytečně nezvedáme, pouze asi po 10ti minutách knedlíky obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme a pomocí nitě je nakrájíme na plátky. Podáváme jako přílohu k omáčkám, zejména smetanovým, ke guláši, perkeltům, ragů apod.
Obměna: Do těsta můžeme přidat na kostičky nakrájené rohlíky - ostatní postup pak je stejný - připravíme tak "houskový kynutý knedlík". Tímto způsobem lze vařit i knedlíky v prášku.
Fotky receptu Kynuté knedlíky:
Fotky vložil: Natural,mispule,uschi3,Mangovka,hlouskova,Marci7