Použité suroviny receptu Roštěnka se sázeným vejcem a hranolkami:
600 g pevných brambor s hladkou slupkou
| 2 lžíce olivového oleje na zakapání
| 4 steaky z roštěnky o výšce 2–2½ cm, naklepané
| 5 lžic másla + na osmažení vajec
| sůl a čerstvě mletý pepř
| 4 vejce
Postup přípravy receptu Roštěnka se sázeným vejcem a hranolkami:
1. Očištěné (loupat je nemusíte) brambory pokrájejte na klínky, zakápněte olivovým olejem a v pekáčku vyloženém pečicím papírem vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 30–35 minut.
2. Maso po obvodu několikrát nařízněte. V pánvi rozehřejte tři lžíce másla a zprudka opečte steaky; stačí minuta z každé strany. Pak zmírněte plamen, steaky poprašte solí a pepřem a opékejte z každé strany šest až osm minut (maso bude ještě trochu růžové); každé dvě minuty otočte. Přidejte čtyři minuty z každé strany a maso bude zcela propečené.
3. Vyjměte, dejte na talíř a nechte chvíli stát v teple. Přípečky v pánvi povařte s trochou vody a ve šťávě pro zjemnění rozpusťte zbylé máslo.
4. Nejlépe v lívanečníku osmažte na troše másla vajíčka tak, aby žloutek zůstal ještě trochu tekutý.
Fotky receptu Roštěnka se sázeným vejcem a hranolkami: