300 g polohrubá mouka
| 200 g máslo
| 100 g moučkový cukr
| 1 ks vanilkový cukr
| 1 ks vejce
| tuk na vymazání formiček
| náplň:
| 500 ml smetana ke šlehání
| 400 g čerstvé ovoce
| 200 ml rum
| 2 lžíce
Postup přípravy receptu Rumové košíčky s ovocem:
Mouku prosijeme do mísy, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr a vejce. Všechno důkladně promícháme a zpracujeme na pevné těsto, které přikryjeme utěrkou a dáme do chladničky. Necháme ho alespoň 30 minut chladit, nejlépe do druhého dne.
Ztuhlé těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm. Vyložíme jím tukem vymazané kulaté formičky na košíčky. Okraje těsta odřízneme a dno propícháme vidličkou. Na těsto ve formičkách položíme alobal a důlek vyplníme syrovými fazolemi, aby si těsto při pečení udrželo tvar. Naplněné formičky položíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě při 220 C asi 20 minut. Po upečení necháme košíčky dostatečně vychladnout a pak z nich teprve vyndáme alobal s fazolemi.
Med promícháme s rumem. Ovoce očistíme, nakrájíme na kousky a naložíme do rumové směsi. Necháme macerovat alespoň jednu hodinu. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku. Nastříkáme ji do upečených košíčků a ozdobíme sladkým rumovým ovocem.
Fotky receptu Rumové košíčky s ovocem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!